Hasznos tanácsok


Ha fáj a fogam, ki kell-e húzatni?

A fájós fog esetenként egyszerű töméssel megmenthető. Ha súlyosabb a helyzet, rendszerint gyökérkezelés és gyökértömés lehet a megoldás.

Ha van rá mód, célszerű a fogat megtartani, mert kevesebb foggal az evés is nehezebb, a hiány melletti fogak a résbe bedőlnek, illetve a hiánnyal szemben lévő állcsontban a szemközti fog elkezd kiemelkedni, így egy fog kihúzásával három másik sorsát is megkérdőjelezhetjük.

Természetesen előfordul, hogy mégis ki kell húzni a fogat, ilyenkor célszerű a hiányt minél hamarabb pótolni.

Mitől vérzik az ínyem?

Fogmosás közbeni ínyvérzés gyakran előforduló jelenség, melynek okai a következők lehetnek:

Ínygyulladás, amit okozhat lepedék, ezt szakember által bemutatott, helyes technikájú fogmosással el lehet távolítani, illetve a megfelelő fogkefe, esetleg elektromos fogkefe használatával hatékonyabbá lehet tenni a fogmosást. Ínygyulladást okozhat még fogkő, illetve ez lehet az első jele a fogpótlások, tömések elöregedésének.

Terhesség, illetve terhességi ínygyulladás. Terhesség során hormonális hatásokra duzzadtabbá, vérzékenyebbé válhat az íny, sokkal érzékenyebb mint máskor, ilyenkor különösen fontos a jó szájhigiénia fenntartása.

Mennyi időnként kell fogászati ellenőrzésre járni?

Fél évenként célszerű, mert a kezdődő, esetleg laikus által fel sem fedezhető szuvasodások könnyebben, egyszerűbben kezelhetőek, kisebb töméssel gyógyíthatóak.
A fogpótlások esetleg kialakult hibái könnyebben kijavíthatóak, garanciájuk is rendszeres ellenőrzés mellett érvényes.
Gyermekeknél, főleg mikor tejfogaik vannak gyakrabban, negyedévenként javasolt.

Be kell-e tömni a lyukas tejfogat?

Mindenképpen! A tejfogat kihúzni akkor érdemes, ha egy éven belül várható a maradó fog előbújása. Vannak tejfogakba való színes tömések is, amit a kis páciensek nagyon szoktak szeretni.
A kisebb lyukak egyszerűen, gyorsan tömhetőek, a gyerekekkel meg lehet szerettetni a fogászatot.
A lyukas tejfogak megbetegíthetik a szomszédos fogat, ez különösen akkor rossz, ha ez maradó fog.